Hur spelar man Craps?

Digitaliseringen har gett dom klassiska bordsspelen nytt liv och etablerat dom på en helt ny arena. Spel som poker, blackjack, Texas Hold’em och roulette spelas via internet och spelens tidlöshet är ett faktum.

I det klassiska tärningsspelet Craps kastar spelarna tärningarna själv vilket gör att spelet skiljer sig lite från andra klassiska spel som exempelvis roulette eller blackjack där dealern är den som har kontrollen över spelet. I Craps är du ”boss” och det har visat sig vara ett framgångsrikt koncept som man tror delvis ligger till grund för spelets omåttliga popularitet.

Grunderna i Craps

Craps-bordet påminner om pokerbordet och är täckt i filt, på bordet finns det olika fält där man bland annat kan placera sina bets. När alla spelare har lagt sina insatser kommer den spelare som är ”shooter” att kasta tärningarna. ”Shootern” vinner om summan blir 7 eller 11 och förlorar om summan blir 2, 3 eller 12. I Craps kallas 7 och 11 för ”natural” och numren 2, 3 och 12 för ”Craps”. Blir summan däremot något av följande nummer: 4, 5, 6, 8, 9 eller 10 så kommer dealern att placera ut en pollett som liknar en puck på det nummer som tärningarna blev, det kallas då för ”point” och man får möjligheten att spela en extra runda.

För att vinna och komma till ”Pass Line” i extrarundan så måste man som spelare kasta samma nummer som ”point” eller 7, annars går turen över till nästa spelare. Om nästa spelare kastar en sjua så kommer ”Don’t pass Line” att vinna och därmed förlorar ”Pass Line bet”.

Vinsterna betalas ut direkt efter att rundorna är avslutade. De spelare som hade placerat sina bets på ”Pass Line” eller ”Don’t Pass Line” får igen den summa som de satsade på sina vinster. Vinstalternativen kan variera beroende på hur man har spelat sina insatser.